Elkezdődik idén a Béke tér felújításának II. üteme

Oszd meg másokkal!

Desktop
A Béke tér felújítási tervei készen vannak, jöhet a kivitelezés (fotó: ittlakunk.hu)
A Béke tér felújítási tervei készen vannak, jöhet a kivitelezés (fotó: ittlakunk.hu)
Az új év a kerület életében is újdonságokat hoz. Az önkormányzattól arra kértünk választ, hogy helyi szinten milyen változásokra számíthatnak az itt lakók. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen fejlesztések, beruházások valósulhatnak meg 2017-ben. Kérdéseinkre az alábbi válaszokat kaptuk.

– Milyen jogszabályi változásokat tervez helyi szinten az önkormányzat?

– A településképi törvény, illetve annak végrehajtására kiadott kormányrendelet hatálybalépésével jelentős változások léptek életbe a településrendezés területén 2017. január 1-jétől. A törvény rendelkezéseinek megfelelően a jelenleg hatályos településképi eljárásokra, illetve településképi követelményekre vonatkozó helyi rendeletek 2017. december 31-ig alkalmazhatóak, tehát 2017 évben az önkormányzatnak el kell készítenie a módosult jogszabályi környezetnek megfelelő településkép érvényesítési eszközeit, ez pedig a településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet lesz.

A településképi arculati kézikönyv egy szemléletformáló célt szolgáló eszköz lesz, mely a települési környezet megjelenését meghatározó jellemzőket és elvárásokat foglalja össze, szemlélteti közérthető módon. Az arculati kézikönyv megalkotását az önkormányzat a helyi lakosság interaktív közreműködésével tervezi megvalósítani.

A település építészeti arculatának alakítására, a településképet formáló építészeti és természeti elemekre vonatkozó előírásokat (településképi követelményeket), valamint a helyi építészeti védelemre vonatkozó előírásokat a településképi rendeletben kell majd előírni. Továbbá ez a rendelet fogja tartalmazni az egyes építési tevékenységekhez igénybe vehető, vagy éppen kötelező településképi eljárásokra vonatkozó szabályokat is (településképi véleményezés és bejelentés, főépítészi konzultáció, településképi kötelezés és bírság).

2017 évben megkezdődik a módosult településrendezési jogszabályoknak megfelelő új kerület építési szabályzat elkészítése is.

– Milyen, a lakosságot érintő változásra kell készülni?

– A lakossági építkezéseket érintő legfőbb változás az egyszerű bejelentéssel építhető lakóépületek körének kiterjesztése, és ezzel együtt a tervezői, építtetői felelősség hangsúlyosabbá tétele. Mivel a lakossági építkezések széles köre (300 m2 alatti lakóépület építés, bővítés) ezentúl már nem kötött előzetes hatósági engedélyhez, így az önkéntes jogkövetés elvén a szabályok betartásának felelőssége még inkább az építtetőket/tervezőket terheli.

Az építésügyi eljárások radikális egyszerűsítése mellett sokkal nagyobb hangsúlyt fog kapni a településképi követelményeknek való megfelelés fontossága. Ugyanis a településképi törvény értelmében, a településképi rendelet elfogadása után a főépítésznek lesz kvázi hatósági jogköre a településképi követelmények betartatásával kapcsolatban. A rendeletben foglalt követelmények betartatása érdekében kötelezési eljárásra, és szükség esetén tetemes bírság kiszabására is sor kerülhet. Ezért is kiemelten nagy szerepet kap az előzetes főépítészi konzultáció igénybevételének lehetősége, mely továbbra is a tervezők, lakosok rendelkezésére áll, illetőleg továbbra is kérhető a helyi építészeti tervtanács állásfoglalása is.

– Milyen fejlesztések várhatók idén a kerületben?

– Zajlik a Kossuth tér felújítás II. ütemének, valamint a Havanna heti vásár megújításának pályáztatása. A Herrich Károly tér, 56-os emlékliget megvalósítása várható 2017 évben. Megkezdődik a Béke tér II. ütemének megvalósítása a BKK koordinálásában. Várhatóan megindul a Gyömrői út felújításának terveztetése, továbbá a 100-as vasútvonal Reptér irányában való kivezetésének tervezése.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek