Desktop

Pestszentlőrinc egyik legrégebbi negyede a Bókaytelep. A kertes házas övezetben bekerített 16 hektáros, árnyas park, a Bókay-kert található, mely stranddal, uszodával, teniszpályával és még számtalan sportolásra és kikapcsolódásra lehetőséget adó létesítménnyel várja a látogatókat.

A Bókay-kert főépülete Pestszentlőrinc második legrégibb épülete. A birtokosi-majorsági gazdálkodás egyetlen megmaradt emléke, melyet 1870-es évek elején épített Herrich Károly. Az épület és a terület használatáról Bókay Árpád emlékiratai adnak érzékletes képet. Leírja a házat, a kertet, a ma is létező borospincét, a szomszédos Tantenburgot, mely az 1890-es években Bókay sógora, és felsége (Herrich Leonie és Kiss István építész) tulajdonában volt. A nyaralót és a körülötte fekvő birtokot a család egyben tartotta, üvegházat, díszkertet alakítottak ki rajta. A terület tágabb környezete mocsarakkal, rétekkel, legelőkkel és hatalmas vadászterületekkel tagolt alföldi táj volt. A pusztán, a majorsági központban állatlegeltetéssel és mezőgazdasági termeléssel foglalkoztak, egészen a parcellázás megkezdéséig, 1890-ig.

Bókay Árpád orvosprofesszor, a neves gyermekgyógyász fia, az orvosi kar dékánja sógorával, Kiss Istvánnal sokat tett Pestszentlőrinc önállóságáért. Mint a területmásodik legnagyobb birtokosának képviselője a kispesti közgyűlésben – sokat küzdött azért, hogy Lőrinc közlekedése, villanyhálózata, úthálózata fejlődjön. A család nevében az iskolaépítéshez és egy leendő főtérhez, az egyházak számára, majd óvodához ingyen telkeket adományozott a megszületőben lévő településnek. Felesége, Herrich Szidónia férje 1919-es halála után is sok időt, energiát és nem kevés pénzt fordított a Bókay-kert szépítésére. Több helyi kertészt foglalkoztatott, bizonyíthatóan ő ültette a kertben található idős fák nagy részét. Korabeli iratok alapján tudható, hogy a jelenlegi park az 1930-as években két telek újraegyesítésével jött létre, közepén szolgalmi út megy keresztül, összekötve a Makói utcát a Szélmalom utcával.

A Bókay-kert parkja páratlan lehetőségeket nyújt a szabadidő kellemes, hangulatos eltöltésére, a város zajától való eltávolodásra. Sokszínű hagyományos és extrém sportlehetőséggel egyaránt színvonalas kikapcsolódást biztosít gyermek és felnőtt látogatóinak. Kiváló helyszíne céges rendezvényeknek, családi napoknak. Létesítményeivel és színpadaival akár több, kisebb helyszínén bonyolítható párhuzamosan is rendezvény.

  • A zárt füves és földes focipálya, bitumenes kosárlabdapálya, 8 db teniszpálya (ebből a téli időszakban 4 fedett) sportági versenyek rendezésére ad kiváló lehetőséget. A lövész pavilonban 4 lőállásban 8,5 méterre lehet lőni Szlávia és FÉG típusú légpuskákkal.
  • A kert területén található uszoda 25x14m-es fedett medencével, szaunablokkal és élményelemekkel ellátott szabadtéri medencével várja a látogatóit, kizárólagos használat is lehetséges.
  • Kuriózum a kertben működő 4 évszakos sípálya, a szükséges felszerelés és igény szerint oktató biztosításával várja a síelés szerelmeseit – egész évben. A kihívásra vágyók nemzetközi szintű kerékpáros cross pályán próbálhatják ki ügyességüket és bátorságukat – megfelelő kerékpárokat, védőfelszerelést és felügyeletet a pálya biztosít.
  • A 2004-ben épült szabadtéri színpadon változatos kulturális programokkal, előadásokkal, koncertekkel várják az érdeklődőket.
  • A Bókay-kertben kalandpálya is üzemel. Céges vagy családi programok keretében kicsik és nagyobbacskák is próbára tehetik ügyességüket a drótkötél pályákon.
  • Központi épületben a tükrös nagyterem (105 m2) különböző céges rendezvények, tréningek, termékbemutatók, családi és baráti összejövetelek, bankettek, esküvők, helyszíne.

További információk:

Parkolás:utcán ingyenes

Kapcsolat:

Kapcsolattartó:Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt.
Telefon:+36-1-290-2849
Email:ugyfelszolgalat@varosgazda18.hu
Honlap:http://www.varosgazda18.hu/bokay-kert
Facebook:https://www.facebook.com/Bokaykert, https://www.facebook.com/szeptemberi.kostolo
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek