Szent László Plébánia

1181 Budapest, Kondor Béla sétány 6. | +36-1-291-1926, +36-30-932-8284 | http://www.szentlaszlo-havanna.hu/

Oszd meg másokkal!

Desktop

A ’70-es években épült lakótelepi panelházak tengerében kicsiny templom és plébánia húzódik. Története szorosan egybefűződik a Havanna-lakótelep elődjének, az Állami-lakótelep történetével. Ezen a területen ugyanis a főváros egyik legnagyobb nyomorúságú lakóövezete terült el.

Az Állami-telep vezető gondnoka, Forgács Ferenc és dr. Walter József püspöki titkár indították el a templomépítés ügyét. 1934. április 27-én az itt élők megalapították az Oltáregyesületet. Az építési munkálatok 1934. május 1-én kezdődtek. Az eredeti tervekben csupán egy kis kápolna szerepelt, amely az idők folyamán fokozatosan templomi formát öltött. A főhajót két oldalhajóval toldották és toronnyal látták el.

Az első szentmisét 1934. december 8-án mutatta be Szabó László hitoktató. A torony 1935. május 19-én készült el. Felszentelését 1935. június 29-én végezte Wimmerth Béla prelátus.

1946 óta önálló plébániával rendelkezik a templom.

A lakótelep építése idején veszélybe került templom megmenekülése Somogyi László plébánosnak, vagy ahogy a helybéliek hívták, Laci bácsinak köszönhető, akire mindmáig hálával emlékezik a közösség.

További információk:

Parkolás:utcán ingyenes

Kapcsolat:

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.