Petíciót adott át a kerület vezetése a HungaroControlnak a megnövekedett légiforgalmi zajterhelés miatt

Oszd meg másokkal!

Desktop
Illusztráció
Illusztráció

Augusztus közepe óta jelentősen megnőtt a légiforgalmi zajterhelés kerületünkben. Bár a HungaroControl korábban a zaj enyhülését ígérte, ennek éppen az ellenkezője következett be. Erzsébet- és Bélatelep után már a ganztelepiek is megszenvedik a repülőtéri felszállási rend átszervezését.

„Lakossági aláírásokkal mellékelt petícióban nyomatékosan arra kértük a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezetőségét, hogy haladéktalanul kezdjék meg a környező települések és kerületek vezetőivel az elmaradt egyeztető tárgyalásokat az új, mindenki számára elfogadható eljárási rend bevezetéséről, valamint, az új eljárási rend kidolgozásáig haladéktalanul állítsák vissza az augusztus 16-a előtti eljárási protokollt, biztosítva ezzel az érintett lakosság nyugalmát.

A jelenlegi állapot számunkra elfogadhatatlan, ezért mindent megteszünk azért, hogy a repülőtér környékén élők újra nyugalomban élhessenek. Ebben a kérdésben nincs alku, ha kell, elmegyünk a falig. A tárgyalásokra észérvekkel és tényekkel készülünk; hiszünk benne, hogy a számunkra tett zajcsökkentő vállalásoknak mielőbb érvényt szerezhetünk, és a kerületiek életminőségét sikeresen megőrizhetjük.” – tette közzé közösségi oldalán a hírt Ughy Attila polgármester.

Egy új uniós rendelet miatt új repülésbiztonsági szabályok szerint kell szervezni a le- és felszállásokat az egyszerre két futópályát is használó reptereken. Ennek köszönhetően a Liszt Ferenc repülőtéren az agglomeráció felől szállnak le a kettes pályára, az egyes pályáról szállnak fel a város felé – emelte ki a polgármester. Korábban a gépek az utóbbi esetben jobb fordulóval eltávolodtak a lakott területtől, azonban az új eljárás ezt megtiltja arra hivatkozva, hogyha a fel- és – valamilyen gondból kifolyólag újrastartoló – leszálló járművek pályája keresztezheti egymást.

Ughy Attila szerint a futópályák és pályavégek használatát úgy kéne megszervezni, amely jobb kihasználást jelentene. Megoldásnak tartja továbbá az időbeli eltolást, ezzel elkerülhető lenne, hogy a repülők útja ne keresztezze egymást - nyiltakozta a polgármester az InfoRádiónak.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek