Várostörténeti séta: a Lónyaytelep mindennapjai

Desktop
A Sztehlo gimnáziumról is hallhatunk majd érdekességeket
A Sztehlo gimnáziumról is hallhatunk majd érdekességeket (fotó: ittlakunk.hu)
Ismét sok látnivalót, helytörténeti érdekességet kínál az Urbitális Majális programsorozat keretében immár hagyományossá vált várostörténeti séta azoknak, akik május 28-án ellátogatnak Pestszentlőrincre!

„Legyünk hűek az örökséghez” – ezzel a szlogennel szervez évről évre várostörténeti sétákat a kerületben dr. Heilauf Zsuzsanna a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény vezetője és Kardos Gábor a Települési Értéktár Bizottság volt elnöke. A következő alkalom május 28-án lesz, témája a Lónyaytelep kulturális öröksége.

A kirándulók idén a Múzeumsaroktól indulnak május 28-án délután 15 órakor. Az egykori téglagyár területén megtudhatjuk, hogy a kerületiek a volt gyárnak köszönhetik például a villamos közlekedést. Az egykori iparvasút adta az ötletet ugyanis, hogy miért ne szállíthatná az itt élőket is a vonat a belváros felé. A „Hét vezér” szobránál lehet majd fényképezni, majd a kerület közintézményeiről, sportolási lehetőségeiről is kapnak tájékoztatót a résztvevők.

A Kossuth térkörbejárás során többek között a református és az evangélikus templom, a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium történetével is megismerkedhetnek a kirándulók. Az építészeti csemegék, az épület szobrászati rejtett értékei szintén kitűnő fényképtémát adnak. A ma a Dohnányi Zeneiskolának helyet adó épület regényes története sok kérdést eredményezett (a Bogyai család Tündérkert néven vendéglőt működtetett itt, majd rövid ideig gimnázium, 1945 után könyvtár, majd 1984 után Zeneiskola).

Lónyay Menyhért a Monarchia egykori pénzügyminisztere, később miniszterelnök egyemeletes villát építtetett magának nyaraló céljára (1872). Elérte, hogy a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonalon haladó vonatok is megálljanak itt. A vasút nagy jelentőséggel bírt a nagyközség várossá válásában. A jó megközelíthetőség miatt 1877.ben már 16 villa állt a területen, ugyanis a volt miniszterelnököt meglátogató barátainak megtetszett a környék, és Lónyay kétholdas, erdős parcellákat adott el számukra (pl. Eötvös Lóránd, Margó Tivadar, Puskás Tivadar, Országh Sándor képviselő, Brázay Kálmán nagykereskedő, Havass Imre főügyészhelyettes). Ezzel kialakult Pestszentlőrinc második településrésze (a Herrich-Kiss villát is magában foglaló majorban) a Nyaralótelep vagy Villatelep (ma: Lónyaytelep).

  • Találkozás: Múzeumsarok XVIII. ker. Thököly út 3.
  • Időpont: 2016. május 28. 15. óra
  • Útvonal: Múzeumsarok – Kossuth tér – Református templom – Evangélikus templom: „Élő kövek temploma” – Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium – Gyöngyvirág utca: Dohnányi Ernő Zeneiskola
  • Vezető: dr. Heilauf Zsuzsanna
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek