Helytörténeti séta a Herrich-Kiss villától a Gloriett-lakótelepig

Oszd meg másokkal!

Desktop
A Herrich-Kiss villa
A Herrich-Kiss villa
Ismét sok látnivalót, helytörténeti érdekességet kínál az Urbitális Majális programsorozat keretében immár hagyományossá vált várostörténeti séta május 26-án, szombaton.
  • Találkozás: A Herrich-Kiss villa (XVIII. ker. Margó Tivadar u. 126.) megközelíthető a Margó T. utca, vagy a Bókay-kert Makói utcai kiskapuja felöl
  • Időpont: 2018. május 26. 15. óra – a séta várható időtartama 3 óra.
  • Útvonal: Herrich-Kiss villa – Szent Lőrinc – Grassalkovich kápolna – Benedekfalva utca – Tövishát utca – Gloriette-lakótelep – Gloriett Általános és Sportiskola – Besencze utca ipari emlékei – Grassalkovich-kápolna

 

1. A kirándulók idén a felújítás és renoválás alatt álló Herrich-Kiss villánál gyülekeznek. Az egykori villaépület kezdi visszanyerni egykori fényét, hangulatát. A belső terek fokozatosan felveszik egy igazi múzeum hangulatát, gyűjteményi tárlók, interaktív segítő technikai segédletek, tematikus terek várják már napjainkban is a látogatókat, annak ellenére, hogy a hivatalos megnyitóra még egy kicsit várni kell – tudtuk meg Kardos Gábortól, a séta egyik szervezőjétől. 

2. Szent Lőrinc – Grassalkovich kápolna: Grassalkovich I. Antal nevéhez fűződik Szentlőrinc újjászületése, amelynek mai területén majorságot létesített, 1762-ben pedig annak központjában megépíttette a gyönyörű barokk stílusú kápolnát, amelyet a séta elején csak érintenek. A kápolna műemléki védettség alatt áll és gyakran szerepel a helytörténeti séták programjában. Kis huszártornyában ma is az eredeti harang található, amelyet 1800-ban öntette az akkor birtokos Mayerffy család.

3. Látogatás a Gloriett-lakótelepre és a Gloriett Sportiskolai Általános Iskolába. A szervezők reményei szerint a résztvevők megtekinthetik belülről is az iskolát. Az iskola jelenleg a dél-pesti régió egyetlen köznevelési típusú sportiskolája, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság Sportiskolai Programigazgatósága is támogat.

4. A séta résztvevői ipari emlékek nyomába is erednek a Besencze utcában. Meglátogatják Stieber József ipari gépész „restaurátor-műhelyét”, ahol életre kelti a régi nagygépeket, DUTRA traktorokat.

5. Szent Lőrinc – Grassalkovich kápolna: A séta végén a kápolna gyönyörű belső terét is megnézik, és búcsúzóul Mária Radna kegytemplomának orgonahangversenyének részleteit is meghallgatják az érdeklődők.

A programban épületbejárás is lesz, így indokolt az előzetes regisztráció: Tomory Lajos Múzeum 290-1585-ös telefonszámon, vagy a muzeum@muzeum18ker.hu e-mail címen.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?