A felújított Herrich-Kiss villában nyílt meg újra a Tomory Lajos Múzeum

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: Tomory Lajos Múzeum)
(forrás: Tomory Lajos Múzeum)

Megnyílt a pestszentlőrinci Tomory Lajos Múzeum új főépülete, a Herrich-Kiss villa; a megújult homlokzatú házban a múzeum törzsanyagát bemutató látványraktár mellett Kondor Béla Emlékszobát is avattak szerdán.

A fővárosi védettségű Herrich-Kiss villa a 18. kerület egyik legidősebb épülete. Helyben az egyetlen olyan, nagy történeti értékkel bíró védett épület, amelyet teljes egészében a háború előtti állapotra állítanak vissza - írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A Tomory Lajos Múzeum új állandó kiállításának első üteme 2017 decemberében készült el az Emmi Kubinyi Ágoston programjának 4 millió forintos támogatásával. A program keretéből további 3 millió forinttal támogatott második fázisban a Kondor Béla Emlékszoba kiegészült a Kondorral szoros barátságot ápoló, szintén kerületi kötődésű Szécsi Margit-Nagy László házaspárhoz köthető anyaggal. A látványraktárt a múzeum légiforgalmi és játék (elsősorban mackó-) gyűjteményének anyagával bővítették.

A Kondor Béla Emlékszoba a gyermekkorát Pestszentlőrincen töltő művész sokoldalúságát mutatja be: festői, grafikusi, költői és illusztrátori munkásságát is megidézi. Érdekes információkkal szolgál a kiállítótérben elhelyezett interaktív tábla, melynek segítségével Kondor Béla életéről és emlékezetéről tájékozódhat bővebben a látogató, illetve közelebbről megismerheti Nagy László és Szécsi Margit munkásságát. Az olvasósarokban multimédiás eszköz segítségével a művész zenei improvizációit és költeményeit hallgathatják meg a látogatók, a látványraktárban pedig a tematikus rendbe szedett raktári állományt ismerhetik meg, bepillantást nyerve a gyűjtemény sokszínűségébe.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?