Egyre kevesebb lesz a közkút

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: ittlakunk.hu)
Szép lassan eltűnnek Budapestről a régről ismert, kék színre festett nyomós kutak. Ha a kerületi önkormányzatok nem fizetnek utánuk, a vízművek megszünteti őket.

10 éve, 2002-ben még 2159 kutat tartottak nyilván Budapesten, idén a Fővárosi Vízművek szerint már csak 634 található a fővárosban – mondta el az Origónak Lévai Zsuzsanna, a Fővárosi Vízművek kommunikációs osztályvezetője.

A valóságban egyelőre ennél még több kút működik a városban, de sok száz jelenleg még üzemelő nyomós kút már csupán fantomként áll az utak mentén. A vízművek tájékoztatása szerint összesen 353 olyan nyomós kút van Budapesten, amely még áll ugyan, de az önkormányzatok már rég nem fizetnek érte. „Ezek a kutak még működnek, lehet belőlük vizet venni, de az önkormányzatok kérték a megszüntetésüket. Így a fogyasztásukat már nem számlázzuk ki, és még év végéig levágjuk őket” – mondta Lévai Zsuzsanna.

A nyomós kutak üzemeltetését és karbantartását a Fővárosi Vízművek végzi, a vízfogyasztásért azonban az önkormányzatoknak kellene fizetni. Sok helyhatóság azonban nem akar erre költeni, mondván a kutak már nem töltik be eredeti funkciójukat. A jellegzetes kék kutak elsődleges célja ugyanis az volt, hogy az utcáról biztosítsák a vezetékes vizet azokon a környékeken, ahol a víz még nem volt bekötve a lakásokba. Ahogy a főváros külső területein is fokozatosan bevezették a vezetékes vizet, a kutak fő funkciója többnyire megszűnt, és csupán ivókútként működtek tovább. Sokan azonban nem csak erre a célra, hanem locsolásra, kocsi mosásra, vagy az építkezéshez is a közkutak vizét használják.

Az ittlakunk.hu kérdésére a Fővárosi Vízműveknél elmondták, hogy a XVIII. kerületben jelenleg 77 nyomós kút működik. Tíz évvel ezelőtt a kerületi kutak száma még majdnem elérte a 300-at.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek