Április közepén lesz az általános iskolai beiratkozás a kerületben

Oszd meg másokkal!

Desktop

Idén április közepére jelölték ki az általános iskolai beiratkozás időpontját. Kerületi adatbázisunkban megtaláljátok az iskolákat, körzethatáraikkal frissítve.

A nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti – de legkésőbb az azt követő évben – tankötelessé válik. A tankötelezettség megkezdésének feltétele a gyermek iskolába lépéshez szükséges fejlettségének megléte és annak igazolása. Az iskolaérettségről az óvoda állít ki igazolást.

A tanköteles korba lépő gyereket a szülő köteles beíratni a lakóhelye szerint illetékes vagy választott iskola első osztályába.

A beiratkozás időpontja:

  • 2019. április 11. (csütörtök) 8-19 óra között
  • 2019. április 12. (péntek) 8-19 óra között

A beiratkozásnál be kell mutatni a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímét igazoló igazolványt (lakcímkártya), továbbá az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás eredeti példányát.

Az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás lehet:

  • óvodai szakvélemény,
  • nevelési tanácsadás keretében végzett iskolaérettségi szakértői vélemény,
  • sajátos nevelési igényű gyermekek esetében a szakértői bizottság szakértői véleménye.

 

Sajátos nevelési igényű tanuló számára a szülő választja ki a megfelelő ellátást nyújtó nevelési-oktatási intézményt az illetékes szakértői bizottság szakértői véleményében megjelölt intézmények közül, a szülő és a gyermek igényeinek és lehetőségeinek figyelembevételével.

A nemzetiséghez tartozó gyermeket – ha a felvételi követelményeknek megfelel – a nemzetiség nyelvén vagy a nemzetiség nyelvén és magyarul is tanító iskolába, tagozatra, osztályba, csoportba fel kell venni.

Magyar állampolgársággal rendelkező tanuló tankötelezettségét külföldi nevelési-oktatási intézményben is teljesítheti, de ennek tényét be kell jelenteni a lakóhely, ennek hiányában a tartózkodási hely szerinti illetékes járási hivatalnak.

A különélő szülők a gyermeket érintő lényeges kérdésekben (így az iskola megválasztásban) a – közös szülői felügyelet hiányában is – együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, vagy megvonta. A beiratkozásnál erről nyilatkozatot kérnek.

Az iskolába történt felvételről az igazgató dönt. A felvétel elutasítása esetén a szülő jogorvoslati kérelmet nyújthat be a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül az iskola igazgatójához. A Klebelsberg Központ illetékes tankerületi igazgatója a beérkezéstől számított 30 napon belül köteles elbírálni a kérelmet.

Az a szülő, aki tanköteles gyermekét a fenti időpontban nem íratja be a körzetes vagy választott iskolába, szabálysértést követ el.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek