Tankertet adtak át a Vörösmarty suliban

Oszd meg másokkal!

Desktop
Illusztráció (fotó: morzsaFARM)
Illusztráció (fotó: morzsaFARM)

A diákok mezőgazdasági és kertészeti ismereteinek bővítését, a biológiai sokszínűség megfigyelését lehetővé tevő modern tankertet adott át Nagy István agrárminiszter és a projektet támogató cég ügyvezetője a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnáziumban pénteken.

Nagy István elmondta, hogy az iskolában folyó szemléletformáló munka példaértékű lehet más oktatási intézmények számára is, mivel a jövő környezeti kihívásaival csak felkészülten, környezettudatos hozzáállással lehet szembe nézni.

A miniszter hozzáfűzte, hogy útjára indítana egy olyan programot az Agrárminisztérium szervezésében, amelynek keretében minden nagyvárosi iskolában hasonló tankertet hoznának létre. Az intézményt méltatva elmondta, hogy környezettudatos szemléletüknek és áldozatos munkájuknak köszönhetően ökoiskola címmel is büszkélkedhetnek.

Matthew Pickard, a támogatást nyújtó cég ügyvezető igazgatója ismertette, hogy a mintegy 4 millió forintos beruházás társaságuk, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata, a Városgazda XVIII. Kerületi Nonprofit Zrt. valamint a Külső-Pesti Tankerületi Központ támogatásával jött létre.

A fejlesztés során hat, könnyen megközelíthető és gondozható magaságyást alakítottak ki az iskola udvarán. A beruházás része a tankerthez tartozó modern meteorológiai állomás is, amely többek között a hőmérséklet, a páratartalom, és a csapadék mennyiségének mérését és megfigyelését is lehetővé teszi a diákok számára.

Ughy Attila polgármester elmondta, hogy az itteni diákok nagyvárosban élnek, sokan teljesen elszakadva a természettől és a természetes életmódtól. Ezért is van szükség a nagyvárosi ökoiskolai tevékenység erősítése, amely lehetőséget nyújt a tanulóknak a természettudományos ismereteiknek a termelési gyakorlatban való alkalmazására, megfigyelésekre, tapasztalatok levonására - hangsúlyozta.

Pásztor Józsefné iskolaigazgató hozzáfűzte, az új iskolakertben a diákok többek között elsajátíthatják a zöldség- és fűszernövények palántázását, gondozását, hasznosítását. A kerti munka része a komposztálás is, amely a természetes környezet körfolyamatainak bemutatásán keresztül erősíti környezettudatosságukat.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?